Да на постенето и здравословното хранене, не на лекарствата

Американският лекар д-р Стенли Бас започва да изследва връзката между последователността на приема на храната и храносмилането още през 50-те години на миналия век. Неговите теории за запазване и възстановяване на здравето чрез правилно хранене са изпробвани и доказани върху редица пациенти, включително и върху него самия. С постене и приемане на храните в правилна последователност, д-р Стенли Бас се е излекувал от болестите си, а не чрез лекарства.

Дупка в стомаха

По време на Американската гражданска война един войник бил ранен в стомаха. Това определено се е случвало доста често, но този войник станал популярен, защото лекарите наблюдавали нещо много интересно по време на лечението му. В резултат на раната, той имал голям и видим отвор в стомаха си. През тази дупка лекарите могли да наблюдават как приеманата от него храна не се смесва в стомаха му. Тя оставала точно в последователността, в която била приета, като образувала пластове. И точно така, пласт по пласт, бивала храносмилана.

Различните ястия не се смесват

Години след това немският психолог Паул Грюцнер провежда същия експеримент, давайки на мишки три различни порции храна: първата с черен цвят, втората с бял и третата с червен. Малко след приема на храната били изследвани стомасите на животните, при което се установило, че трите различни храни са подредени в стомаха точно в реда, в който са били приети, без да са смесени.

Децата ядат правилно

Д-р Бас е провел изследвания със самия себе си. След като ял различни храни в една определена последователност, установил, че най-бързо се храносмилат плодовете, след това смесената салата, после сиренето и най-накрая месото.

Интересен факт е, че децата, оставени сами да изберат какво да ядат, обикновено следват истинктите си, започвайки с най-лесно усвояемите продукти. От тях ядат до насита, след което преминават на малко по-трудно смилаема храна. От нея също ядат толкова, колкото апетит имат и я оставят. Чак накрая се насочват към протеиновите храни, които се задържат най-дълго в храносмилателния канал.

Здравословно храносмилане благодарение на правилната последователност

Нашата храна може да бъде храносмляна добре само когато е приета в правилната последователност. Редът на прием зависи от това, колко време е нужно за храносмилането на един продукт. По тази логика първо се ядат храните, които се усвояват най-бързо, докато трудно смилаемите идват най-накрая.

Пъпеш за десерт? Никога!

Ако ядете например едно парче пъпеш за десерт, това ще доведе до екстремни храносмилателни проблеми – не само при храносмилането на пъпеша, но и на пилешкото с пържени картофи, което сте изяли преди това.

В нормални условия (на празен стомах) пъпешът би бил храносмлян най-късно след половин час. Тъй като обаче в нашия случай той е бил изяден след едно доста тежко ястие, следва да остане най-отгоре в храносмилателия канал и трябва да изчака храносмилането на пилешкото с картофи.

Но пъпешът няма да стои търпеливо и да чака реда си. Той, както и всички плодове, изядени в грешната последователност, започва да изгнива. Образуват се газове и алкохол. Тъй като за някои храни са необходими 4-5 часа за пълното им храносмилане (особено при комбинации между протеинови и нишестени продукти), през това време се увеличават газовете, появяват се киселини и тежки храносмилателни смущения.

Как да ядем в правилната последователност

В своята книга „Ideal Health through Sequential Eating“ д-р Стенли Бас описва в коя последователност се храносмила най-добре едно ядене.

Всяка група от храни (плодове, зърнени, месо, сирене, яйца, зеленчуци и т.н.) се нуждае от точно определени храносмилателни ензими. Само когато отделните храни се приемат в правилната последователност, могат да бъдат отделени точно необходимите им ензими, за да бъдат храносмелени те оптимално.

Ако например искате да консумирате месо, ориз, салата, сирене и плодове на едно хранене, тогава правилната последователност би изглеждала по следния начин:

 1. За предястие се ядат плодове
 2. Следва салата
 3. Основното ядене започва с ориз
 4. Последван от сирене
 5. И чак тогава може да бъде изядено месото

Всеки хранителен продукт образува свой собствен пласт в стомаха – и то в последователността, в която е бил приет. При гореспоменатото ядене плодът ще напусне първи стомаха – след около 30 мин. След това неговото място ще бъде заето от втория пласт, този на салатата, която ще се задържи в стомаха още 30-40 мин. Следва третия слой на ориза, след него идва сиренето и накрая месото.

Край на умората след хранене

Всеки пласт се храносмила отделно, без да се смеси с останалите. Ако е била приета правилно, храната бива храносмилана бързо и без проблеми. Не се образуват газове и не се появява умора. Точно обратното, човек се чувства бодър и пълен с енергия.

Ако същото онова ядене беше прието смесено – малко от тук, малко от там, храносмилането му щеше да отнеме много часове, придружено от чувство на тежест, газове, киселини и какво ли още не. И всичко това само заради грешната последователност!

Хора с бавно храносмилане изобщо не би трябвало да консумират много и различни храни на едно хранене. По-добре е да се яде по малко и на често.

Основно правило на точната последователност

Основното правило на последователността на ядене гласи: Колкото по-голямо е съдържанието на вода на една храна, толкова по-напред трябва да стои тя в храносмилателната редица. Колкото по-ниско е съдържанието на вода, толкова по-късно се приема тази храна.

Водосъдържащи храни се храносмилат лесно и бързо отстъпват място на тези с високо съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини.

Непоносими храни изведнъж стават поносими

Ако досега сте страдали от стомашни проблеми след консумацията на ядки, авокадо или плодове, вероятно сте мислели, че те не са добри за вас, защото не ги понасяте.

В действителност просто сте ги консумирали в грешната последователност или в неправилна комбинация с други храни. Ако ядете ядки заедно с плодове, тогава богатите на мазнини ядки пречат на храносмилането на плода. Приети в подходящата последователност, тези два продукта изведнъж стават чудесно поносими и се смилат отлично.

Да вземем за пример прочутата комбинация от шунка с пъпеш, която често се сервира като деликатесно предястие. Пъпешът сам по себе си би бил прекрасен, но мазнинита на шунката пречи на храносмилането му, което води до редица проблеми.

Сокове

Случвало ли ви се е да изпиете една чаша плодов сок за десерт? Във стомаха ви вече има салата и картофи със зеленчуци, запечени със сирене. Върху всичко това идва и сокът, който иначе би напуснал стомаха за броени минути, а сега трябва да чака реда си с часове. Неговият гняв заради забавянето също се изразява по вече познатите начини.

Чести грешки при хранене

Според д-р Бас често се допускат следните грешки при хранене, предизвикващи неразположение, отпадналост и храносмилателни проблеми:

 • Пиенето на течности по време на хранене
 • Плодове (свежи или сушени) за десерт
 • Смесването на сладки и/или сушени плодове с ядки и семена и евентуално с някакъв подсладител (мед, кленов сироп), както е при повечето мюслита
 • Смесването на сладки и/или сушени плодове с киселиносъдържащи плодове
 • Яденето на сладки и/или сушени плодове заедно с или след висококонцентрирани протеини

Правила за идеалната последователност (според д-р Бас)

 • Напитките се приемат 30-60 мин преди хранене. Препоръчително е изпиването на две чаши с вода.
 • Плодовете се приемат винаги на празен стомах, никога заедно с други храни и никога за десерт. При яденето на плодове има допълнителни особености, на които трябва да се обърне внимание:
  – Пъпешите се ядат преди всички останали плодове.
  – След това следват киселиносъдържащи плодове като цитрусови, ананас, къпини, френско грозде, нар, кисели ябълки и т.н.
  – Последни се приемат сладките плодове (круши, сладки ябълки, райска ябълка, банани).
 • След като сте яли плодове, трябва да изчакате 15 минути, преди да ядете нещо друго.
 • Зеленчуците се ядат преди храни съдържащи нишесте. Т.е. салати и зеленчукови ястия да стоят на масата винаги преди основното ядене, а не заедно с него.
 • Храни, съдържащи нишесте винаги се ядат преди такива с преобладаваща концентрация на протеини. Въглехидратни гарнитури като картофи, ориз, макарони и др. се приемат ПРЕДИ месото, рибата и яйцата.
 • И не на последно място трябва да се има в предвид времето, за което се храносмила дадена храна. Това, което се храносмила най-лесно, се яде първо, а това, което изисква повече време – последно.

Ето така изглежда храносмилателната стълбица на основните хранителни групи според д-р Бас, започвайки от долу на горе.

Комбиниране на храните

Време на храносмилане на някои храни

 • Диня и зеленчукови сокове: 15-20 минути
 • Смесени салати от зеленолистни растения: 20-30 минути
 • Пъпеш, портокал и грейпфрут: 30 минути
 • Други свежи плодове: 40 минути
 • Зелена салата: 30-40 минути
 • Повечето задушени или сварени зеленчуци: 40-50 минути
 • Зеленчyци със съдържание на нишесте: 60 минути
 • Житни, бобови растения и леща: 90 минути
 • Семена: 2 часа
 • Ядки: 2½ – 3 часа
 • Обезмаслено прясно мляко или нискомаслено свежо сирене: 90 минути
 • Бяло пълномаслено сирене: 2 часа
 • Твърдо сирене (пармезан): 4-5 часа
 • Белтъци: 30 минути
 • Цяло яйце: 45 минути
 • Лека риба: 30 минути
 • Мазна риба: 45-60 минути
 • Пиле без кожа: 1½ – 2 часа
 • Пуешко без кожа: 2 – 2½ часа
 • Телешко или агнешко: 3-4 часа
 • Свинско: 4½ – 5 часа

Тези стойности се приемат като ориентировъчни. Времето може да варира според количеството приета храна.

Съветите на д-р Бас за правилно хранене

 • Дъвчете добре. Недобре сдъвканата храна не само изисква по-големи усилия, за да бъде храносмляна, но и стомахът не успява да я усвои напълно. От друга страна организмът изразходва повече енергия, което е причина за умора и отпадналост.
 • Малки количества. Колкото по-малко е количеството приета храна, толкова по-малко време е необходимо за храносмилането ѝ.
 • Моно вместо мулти. Колкото по-малко храни се смесват на едно ядене, толкова по-леко преминава храносмилането, а и рискът от преяждане отпада.
 • Концентрация. По време на ядене не трябва да се гледа телевизия или чете вестник. Яденето заслужава пълното ни внимание. Трябва да се съсредоточим върху вкуса на храната ни и достатъчното дъвчене. За доброто храносмилане е важно не само тялото, а и духа да разбере, че в момента се яде. И в този случай няма риск от преяждане, защото човек добре усеща, кога се е наситил и може съзнателно да се откаже от оставащата храна.
 • Естествени храни. Избягвайте храни, съдържащи изкуствени аромати и подобрители на вкуса, защото те пречат на тялото да усети кога е вече сито.

Приемането на храните в един определен ред в ежедневието може да се окаже трудно, особено когато храната ни е направена от различни съставки (например сладкиш). Таблицата на разделното хранене ще ви помогне по-лесно да определите кои хранителни продукти се комбинират най-добре помежду си, за да бъде улеснено храносмилането им максимално. В случай на колебаене, редът на приемане на храните според д-р Стенли Бас е за предпочитане, т.е. от по-леки към по-тежки храни.

Вижте още за д-р Бас

По материали от www.drbass.com

Във връзка съз зачестялото непозволено разпространение на тази статия от страна на други медии: напомням ви, че и тук важат законите за авторското право и не се разрешава дословното копиране и разпространението на моите материали без съгласието ми и без посочване на източника, както е споменато най-долу на сайта.

 

Избрани продукти за добро храносмилане от Магазин за здраве Далия:

maslo_cheren_kimion_caps           za_hranosmilatelnata_sistema        Пробиотик комплекс Doctor Nature    Сириус-Д

 

Купете тези и други продукти с 5% отстъпка от Магазин за здраве Далия като въведете в количката код БЛОГ.

62 коментара

 1. Здравейте отново, имам въпрос за реда на приемане на храните. Кога можем да ядем черния шоколад (над 70%) ? Може ли да се хапва след като току що сме хапнали плод или ядки, или е по-добре да минат няколко часа и тогава? А може би изобщо не трябва да се яде след плодове или ядки независимо дали е минало време или не? А след ориз или овесени ядки може ли? Понеже съм чувал, че след въглехидрати не трябва да се ядат захари….

  • Маргарита

   Здравей, шоколадът, дали черен или обикновен, е комбинация между мазнини и въглехидрати. Захарта също е въглехидрат, така че не само, че можеш да ядеш шоколад след ориз, ами направо може и да ги смесиш. 😀 След плодове винаги е хубаво да се изчака 10-15 мин. преди да се яде друга по-тежка храна.

   • Благодаря за отговора! Само за ядките не разбрах след тях може ли?

    • Маргарита

     Да, може. Ядките са богати на мазнини, а мазнините са от т.нар. неутрални храни, които се комбинират с всичко (без плодове, разбира се).

 2. Здравейте, имам въпрос за доматите. Можем ли да ядем зелена салата и след това домати?

  • Маргарита

   Да, еднакво лесно смилаеми са, така че дори и заедно и с други зеленчуци (чушки, краставици) да се ядат не е проблем.

   • Информацията, че са плодове породи този въпрос, но вече разбирам, благодаря :))
    А семената като какво се разглеждат? Като протеин или като мазнина? Или е различно в зависимост от вида? Например семената от чиа могат ли да се комбинират с ядки като бадемите или кашуто, или с други семена като тиквените семки, или фъстъчено масло? Въпросът е свързан с чиа пудингите и какво можем да слагаме в тях. Мислите ли че са добра идея за закуска? След тях могат ли да се ядат плодове? Например чиа пудинг с кокосово мляко и бадеми, а след няколко часа-ябълка. Бананите не ги ям напълно на гладно, затова мога ли след чист чиа пудинг с кокосово мляко да хапна един?
    Бих искал и съвет за сушените плодове. Кога и с какво могат да се ядат? Все пак са сладки и не мога да им намеря място в менюто ?
    Като тръгнах за тях…какво мислите за протеиновите барчета и веган десертите с комбинация на сушени плодове и ядки? Протеинът, който слагат в тях причислява ли ги към неправилно комбинираните храни?

    • Маргарита

     Семената и ядките са богати на мазнини и разбира се могат да се комбинират свободно помежду си. В един чия пудинг може да присъстват други ядки, ядково или кокосово мляко. Плодовете не трябва да се смесват с такива храни, нито да се ядат след това. По мое мнение единственото подходящо време за ядене на плодове е сутрин като първо нещо. В останалата част на деня със съвременния начин на живот и хранене едва ли се появява друг такъв момент, в който стомахът да е напълно празен от други храни, за да може на момента да се заеме с плодовете. А те не трябва да се оставят да чакат на опашка.
     От всички плодове, бананите са най-подходящи за комбиниране с неплодове, особено ако не са узрели. Все пак не трябва да се прекалява. След чия пудинг обаче не може да следва банан.
     Сушените плодове стават в комбинация с овесени ядки, например – нещо по-леко от семена, каквато е чията. Могат да ядат и самостоятелно. Десертите с плодове, ядки и добавка от протеин разбира се не са добра комбинация заради наличието на протеин и плод на едно място. Друг е въпросът, че количеството вероятно е толкова малко, че може и да се пренебрегне.

     • Въпросът беше в това, че кокосовото и дори ядковите млека съдържат и оризово мляко, а оризът е въглехидрат. Затова се зачудих дали комбинацията с ядки не е от тези, които трябва да избягваме.
      Въпреки че има нещо, което не разбирам за разделното хранене. Не е ли едно и също да ядеш месо и картофи на едно хранене едно след друго и на две резлични, имайки в предвид, че за да се усвоят напълно отнема много време и така или иначе попадат в стомаха едно след друго.
      Имам предвид – дали ще ядеш пържола и сандвич или картофи и пържола…пак отиват в стомаха едно след друго. Ако трябва да чакаме да се усвои напълно каквото и да било – месо или картофи, за да можем да ядем другото после, ще трябва да ядем съвсем малко и с големи интервали между храненията, с една дума – да чакаме да изгладнеем.

     • Маргарита

      Да, така е, няма нужда да се чака да се усвои едното, за да може да се яде другото. Достатъчно е да влязат в стомаха в правилния ред. Т.е. първо картофите, а след това месото. Проблемът е по-скоро когато тези двете се ядат едновременно и се смесват още от самото начало. Макар че д-р Бас действително препоръчва да се направи малка пауза от около 10 мин, преди да се премине към следващия тип храна. Понякога тази възможност се удава от самосебе си, друг път няма време за паузи… Важното е да е спазен основният принцип.

     • Здравейте, връщам се на този коментар, защото имам въпрос за комбинацията на кокосовото мляко с хляб.
      Дори без да е добавена захар в него, то е естествено сладко и комбинацията му с въгл. в такъв случай проблемна ли е?

     • Маргарита

      Захарта така или иначе е въглехидрат… А това, че нещо има сладнеещ вкус, няма връзка с хранителната му стойност. Както виждаш, кокосът се усеща като сладък, но почти не съдържа захар.

 3. Това е много полезна информация и правилата за реда наистина не са трудни за спазване, стига да ги запомним.
  За крем супите обаче нищо не пише. Кога би трябвало да се приемат те? След салатата и зеленчуковите ястия? Днес се замислих какво да правя при налични крем супа от тиквички и картофи, зелена салата и варени моркови ???
  Имайки в предвид правилата за последователността, можете ли да ни дадете някакви съвети за следобедни закуски? Ако не сме огладнели, какво е добре да ядем за следобедна, за да не нарушим режима си, но и да нямаме проблеми с ферментацията?
  Ако обяда ни е бил протеинен, добра идея ли е да ядем сурови или варени зеленчуци за следобедна например малко краставица и варени моркови?
  А в крайна сметка никакви храни ли не можем да ядем заедно? Например по-мазно месо и краставица. Доколкото ми е известно, тя спомага разграждането на мазнините, но според правилата не трябва да ги ядем заедно или не е проблем, защото се смесват и не ферментира?
  Съжалявам, но не съм наясно как точно ферментират зеленчуците и дали са на същият принцип като плодовете, но по-бавни.

  • Маргарита

   Здравей Мария,
   крем супите се разглеждат като варени зеленчуци. Трябва да се ядат след зелени салати, които са сурови. По принцип зеленчуците не ферментират както плодовете и могат да се комбинират по-свободно с всички останали храни – дори и с плодове в смутита. Няма значение под каква форма са – дали цели варени или пюрирани на крем супа.
   Ако не си гладна следобед, тогава просто не яж нищо. След един протеинов обяд е нормално стомахът да храносмила 4-6 часа. Ако чувството на глад е леко, тогава изпий един чай, който освен това ще помогне на храната да напусне стомаха по-бързо. Като цяло между храненията може да се яде всичко, освен пресни плодове. Сушените плодове са възможни ако основното ядене не е било протеиново.
   Храните могат да се комбинират без проблеми по между си. Единствено трябва да се избягва комбинацията между протеини и въглехидрати, плодовете да се ядат само на гладен стомах. Разбира се, най-добре за стомаха е на едно ядене да не се приемат повече от 2-3 различни по вид храни – например ориз, гъби, малко сол и толкова. Но това е трудно постижимо за повечето хора в днешно време.
   Надявам се, че принципът на комбиниране сега ти е по-ясен. Само да допълня, че краставицата не спомага за разграждането на мазнините по никакъв начин. Дори не бих я комбинирала с месо, заради голямото й съдържание на вода. Това, което разгражда мазнини, са ензимите на ананасът, но като плод той също не би трябвало да се намира в една чиния с месото.

   • Благодаря за поясненията, вече ми е много по-ясно :))
    Само не разбирам какво се има в предвид под комбиниране и ядене заедно? Да ядем няколко неща на едно хранене например за обяд първо салатата, а после месото или да ги ядем едновременно, т.е. в салатата да има месо и храната да се смесва?

    • Маргарита

     Яденето заедно е вид комбиниране. 😉 Важно е от тази гледна точка, че обикновено не ядем само макарони или само месо, а към тях винаги се добавят и други храни. Целта е да се избират подходящите.
     Основните правила са да не се смесват въглехидрати и протеини и плодовете винаги да се ядат на гладен стомах. Останалите комбинации, например със зеленчуци и мазнини, в повечето случаи са добри. Към тази логика добавяме и реда на приемане на храните и… кашата става пълна. 😉
     Всъщност и това е много лесно: Започва се с плодовете, после зеленчуците и се преминава към въглехидратни и протеинови храни (последните две без да се смесват). В идеалния случай салатата и месото се ядат едни след други, но и заедно да влязат в стомаха, няма да е толкова фатално колкото ако е месо (протеин) с ориз (въглехидрат) например.
     Намирам правилното комбиниране за по-приложимо в ежедневието от последователността на приемане на храните, макар и правилната последователност да има по-голям ефект върху храносмилането.
     В случай, че не си я видяла все още, това е таблицата ми за разделно хранене: http://bit.ly/разделнохранене

     Успех и поздрави,
     Маргарита

   • Като стана въпрос за часове и храносмилане….всички храни ли могат да ферментират, ако се оставят твърде дълго на опашка? Т.е. има храни, които при някои хора не се отразяват добре, ако се ядат на гладно. За плодовете знам, че са най-проблемни, но и другите ли могат да се окажат такива?

    • Маргарита

     Плодовете ферментират най-вече заради захарта, която съдържат, но и поради това, че са лесно смилаеми и съответно могат и да се развалят лесно. Другите храни също могат да се развалят, но в по-редки случаи и обикновено не ферментират, т.е. не се отделя алкохол. Описаната последователност на приемане на храните има за цел преди всичко да облекчи стомаха, предоставяйки му храните в лесен за храносмилане ред.

   • Здравейте, може ли да обясните малко повече за ананаса? Чувал съм разни неща за действието му върху белтъците и че за разлика от другите плодове може да се яде след белтъчна храна, но вие как мислите? Ако сме имали обилен белтъчен обяд например дали е добра идея след време за следобед да хапнем ананас или да изпием една чаша сок от ананас?

    • Маргарита

     Ананасът съдържа ензима бромелаин, които може да разгражда белтъчините. Затова някои го препоръчват след ядене. Аз лично не съм убедена, че е добра идея да се яде ананас след каквото и да било ядене. Все пак е плод и въпреки, че съдържа известно количество от този ензим, има всички други качества на плодовете, което по мое мнение го прави неподходящ за консумация за десерт. Това е само моето лично мнение и тълкуване, но е възможно и да греша. Направи си експеримент ако искаш и ще разбереш как действа. ?

 4. Здравейте, имам въпрос за салатите. Те би трябвало да се ядат първи, но повечето са рискови за проблеми със стомаха, ако се ядат на гладно. Какво мислите по въпроса? Кои салати биха били подходящи?
  Също така може ли да се хапва месо и печени зеленчуци или е по-добре и двете да се ядат само със салата?

  • Маргарита

   Салатите и суровите зеленчуци като цяло са ценен източник на витамини и още много други вещества, които при готвене най-често се губят. Освен това суровите зеленчуци съдържат ензими, които подпомагат храносмилането и така отпада нуждата тялото да използва от собствените си храносмилателни ензими (които с времето и без това намаляват). Така че ги препоръчвам задължително и особено като предястие преди да се яде готвена храна.

   В някои случаи може да се получи така, че стомахът да реагира чувствително на суровите зеленчуци – това може да се дължи на отслабено храносмилане, например поради редовната консумация на тежка, еднотипна и готвена храна. Който има проблем с храносмилането на зеленчукови салати определено трябва да потърси причината и да се погрижи за решаването на този здравословен проблем, защото както вече казах, зеленчуците са важни за набавянето на много вещества.

   Както готвените, така и свежите зеленчуци се комбинират с месо и помежду си.

   Поздрави и успешно разделно хранене,
   Маргарита

   • Благодаря за отговора!
    Имам още няколко въпроса…
    Хумуса и фъстъченото масло как би трябвало да се хапват? Всеизвестни са комбинациите им с пълнозърнест хляб, но при разделното хранене не могат да се комбинират протеини и въглехидрати. Това важи ли и тук или комбинацията всъщност е добра?
    А ако не с хляб, с оризовки същият ли е принципът или те се броят за зърнени? Ако са, не би ли трябвало да могат да се комбинират с хумус?
    Другият ми въпрос е дали морковите са скорбялни зеленчуци. Могат ли да се комбинират с протеини или не?
    Варените зеленчуци по-лесно смилаеми ли са от суровите? Например броколите.
    Относно чаят…когато пием чай, това смята ли се едно от храненията или е равносилен на водата и може да се пие по всяко време?
    Ако за следобедна сме хапнали ядки, за вечеря проблем ли е да се яде салата? Въпросът е в това,че те засищат,а салата има вероятност да ферментира, ако не са усвоени…в правилна посока ли ми е мисълта?
    Съжалявам за множеството въпроси, но силно се надявам да получа отговор! Ще съм наистина много благодарен!

    • Маргарита

     Здравей, ето отговорите ми по ред на запитване:
     – Комбинацията между протеини и въглехидрати като цяло не е добра. Фъстъците и нахутът, от който се прави хумуса спадат към бобовите храни, а те сами по себе си са особен вид, който съдържа както много протеини, така и много въглехидрати. Т.е. лошата комбинация на веществата при тях е заложена от природата. Това е и една от причините, да са толкова трудно смилаеми и да предизвикват стомашни проблеми у някои хора. Експертите по храненето препоръчват да не се ядат много често бобови храни, каквито са и бобът, грахът и лещата; 2-3 пъти на седмица би трябвало да са достатъчни. И след като хумусът така или иначе е комбинация от протеини и въглехидрати, още въглехидрати под формата на хляб не променят нищо в комбинацията. С други думи – може, но с мерки.
     – Оризовките са въглехидрати с голямо съдържание на скорбяла. Може да се разглеждат като хляба.
     – Морковите не съдържат скорбяла. Тя се съдържа обаче в сладките картофи, които по вкус приличат на морковите. Морковите се комбинират без проблеми с протеини.
     – Варените зеленчуци действително са по-лесно смилаеми от суровите, но пък и съдържат по-малко витамини. Така че е хубаво да преобладават суровите.
     – Чаят нито може да замести едно хранене, нито водата. Той съдържа само отделни вещества от билките, от които е направен, които обикновено нямат хранителна стойност. Ако целта е да се избягва твърда храна, чаят може и да се използва за залъгване на стомаха и набавяне на минимален брой полезни вещества, но само в определени случаи. Водата пък изпълнява ролята на транспортно средство в организма: пренася вещества от едно място на друго, например витамини към клетките. Тъй като чаят представлява вода, свързана с други вещества, тя няма свойствата на чистата вода. Може да се пие чай заради неговите собствени качества, но организмът въпреки това има нужда от чиста вода, която не може да бъде заместена с нищо друго.
     – Зеленчуците не се развалят така бързо в стомаха както плодовете, така че смятам, че няма проблем да се ядат ядки преди салатата. Най-добре е да изпробваш сам как се чувстваш в този случай.

     • Благодаря отново за отговорите!
      Само за въпросът за чаят не ми стана ясно. Имах в предвид, ако имаме 5 хранения на ден и пием чай дали се брои като едно от тях или не.
      Тоест
      Мога ли вместо следобедна да пия чай или да го пия между храненията?
      А може ли някаква информация за доматите?
      В крайна сметка как и кога можем можем да ги ядем?

     • Маргарита

      Въпросът с броя на храненията според мен е много индивидуален и аз не се наемам да давам съвети колко да са те. Основното правило е – гладен ли си, яж. Ако смяташ, че с чай можеш да заместиш хранене и това ти стига и се чувстваш добре, тогава така прави. А може и никакъв чай да не пиеш – и това е добре.
      Доматите всъщност са плод, но се ядат като зеленчук. Така че може да се каже, че в почти всички случаи ги комбинираме неправилно. Смятам, че в една изцяло растителна салата не пречат, но при шопската например, където има и доста сирене, може и да не се усвоят пълноценно. Друг е въпросът, искаме ли да се откажем от шопската салата… Смятам, че истината е някъде по средата. В крайна сметка всеки трябва да реши сам за себе си как да се храни, според това, кои храни му се отразяват най-добре. А това става основно с експериментиране. Да, има някои общовалидни правила на хранене, но както се казва, правилата са създадени, за да се нарушават. 😉

     • Щом варените зеленчуци се храносмилат по-лесно, това значи ли,че трябва да се ядат преди суровата салата? Например първо варени моркови, а после зелена салата. Ако да…това важи ли и за броколите, които по принцип са по-трудносмилаеми или е еднакво за всички?

     • Маргарита

      Всъщност това до колко една храна се храносмила лесно, зависи до голяма степен от съдържанието на вода в нея. Зелената салата се състои почти само от целулоза и вода, така че определено е по-лесно усвояема от броколито например. Същото важи и за морковите – сурови те са твърди, трябва да се дъвчат продължително, но пък съдържат своите естествени ензими, които подпомагат стомаха при храносмилането. Докато сготвените зеленчуци вече не съдържат ензими – тялото трябва да използва от резервите си. Така че при наличие на варени и сурови зеленчуци, при всички случаи е добре да се започне със суровите, или поне да се ядат заедно, като източникът на ензими влиза пръв в стомаха.

     • Какви овкусители бихте препоръчали да използваме? Чел съм, че горчицата е неутрална и може да се яде и с въглехидрати, и с месо, но на етикета пише, че съдържа нишесте.
      Соевият сос също се използва и за двете, не съм убеден дали не е проблемна комбинация по правилата на разделното хранене.

     • Маргарита

      Овкусителите не са от голямо значение за разделното хранене, тъй като се използват в незначително малки количества. Протеиновите храни също не са 100% протеин, ами съдържат и въглехидрати и мазнини… Въпросът е кое вещество преобладава. Така че малко нишесте в горчицата няма да окаже никакъв ефект на храносмилането.

 5. Tsvetelina

  В статията не се обръща внимание на десерта като цяло, затова искам да питам може ли след храна да си хапнем какъвто и да е сладък десерт, например шоколад?

  • Маргарита

   Здравей Цветелина,
   обикновено десертите са комбинация от различни по вид храни, които често не би трябвало да се комбинират помежду си, нито пък да се ядат след основното ядене. Такива са например сладкишите, направени с мляко или плодове. Те като цяло не са за препоръчване. Шоколадът в чист вид се състои от мазнина, захар и какао – тези съставки могат да се комбинират, а също и да се ядат след други храни.
   Поздрави,
   Маргарита

 6. Жени Миткова

  Здравейте ! Благодаря за твърде полезната статия ! Попаднах случайно на нея, в търсене на най-добър режим за моето внуче , / на 2 годинки /. Ако позволите, преди да си задам въпросите, които ме вълнуват, ще споделя нещо от своя четиридесет и пет годишен опит в храненето . Аз съм на 65 години . Докато навърших 20 се хранех безразборно и безобразно ,като повечето българи по това време : – плодове за десерт, прекалено много тестени храни за закуска , кисело мляко със захар и пр. Темата „здравословно хранене “ никак или почти никак не бе популярна .Доброто на онези времена бе, че храната бе чиста , сравнително . Като изключим заленчуците и плодовете , наблъскани с пестициди . През студентските си години имах проблеми с гастрит , понякога доста остър .Но точно тогава си купих , съвсем случайно , книгата на Венцислав Евтимов – „Хатха йога за всички “ ! Безценна ! С удивление узнах , че да се храним е отговорност , а не задоволяване на щенията ни . Започнах да се занимавам с хатха йога, прилагах гладуване с чиста вода за лечение , / на простудни заболявания предимно / и започнах да пия сутрин, на гладно , топла вода – приблизително по 2 чаши ., понякога с щипка сода , но повечето време с малко лимонов сок , редувани с периоди на ябълков оцет – 1 супена лъжица ..Водата трябва да е толкова топла, че след приемането й да се изпотите . Но в никакъв случай – гореща ! Изчаквах да минат 2 часа и после се хранех с плодове . Това ,което искам да отбележа е, че от 0 часа среднощ , до 12 часа на обяд, клетките в организма ни минават на режим “ чистене “ – изхвърлят вредните и ненужни продукти на обмяната . Ако приемем друга храна, освен плодове , / ЧАЯТ е ХРАНА ! / , този процес спира ! Чистенето се подпомага от чиста вода , не от чайове и сокове ! / Нали никой не мие и чисти с тях 🙂 / . Усвоих и друго , много важно правило :- никога не смесвах в едно хранене плодове и зеленчуци . Прочетох, че и двата вида храна се усвояват в тънките черва, отделят се много газове и те взаимно си пречат . Резултатът – през тези 45 години, никога не съм имала киселини, болки в стомаха или подуване . В момента живея в страна, в която хората се хранят с бързи храни и се наливат с газирани напитки, вместо вода . Отделно, храната е пълна, освен с пестициди и с ГМО . След като внучето ми престана да суче и го захранихме, постарах се да му прилагам същия режим , какъвто аз следвах – сутрин първо водичка, после плодове и чак към обяд – нещо за закуска , доста често , премесено с тахън . Обядва салата , / задължително /, , сготвена храна, /предимно от зеленчуци, много рядко с месо / и … таратор ! / Киселото мляко си го заквасваме сами 🙂 И ето моят въпрос : – той обожава таратора ! Чела съм , че се препоръчва за малки деца- вие на какво мнение сте ? Внучето ми е почти вегетарианец , / аз съм такава / , но няма никакви проблеми със здравето, теглото и ръста ! 🙂 И още един въпрос : – какво ви е мнението за това, че различните видове храни се усвояват в точно определени часове на деня – например ядките – в 15 часа ? Благодаря Ви и се извинявам за дългата публикация , но просто имах желание да споделя своя немалък опит .

  • Маргарита

   Здравейте Жени и Ви благодаря за съдържателния коментар, който със сигурност ще е полезен и на други читатели. Вашият режим на хранене е изключително примерен и е хубаво, че споменавате, че до 12 ч. на обяд организмът все още е в процес на регенерация и детоксикация. Действително идеята за гладен пост до обяд става все по-популярна в последно време, макар че аз лично на този етап не го спазвам. Храненето е нещо много индивидуално и е най-добре всеки сам да установи за себе си, кое е най-подходящо за него.

   Относно внучето, както казва и д-р Стенли Бас, когото цитирам в статията, децата ядат интуитивно и мисля, че в повечето случай може да се разчита на тяхната интуиция. Не знам защо точно тараторът трябва да е добър за малки деца, но като цяло функцията на млякото е да подпомага растежа. Затова смятам, че млечните храни са много добри за децата, стига да ги ядат с удоволствие. Хубаво е, че си квасите млякото сами и се надявам, че за целта използвате екологично (био) прясно мляко, защото действително в днешно време по-голямата част от храната в магазините няма качествата на храната от едно време. Също така е важно разнообразното хранене, което да включва различни по вид храни, защото набляга ли се прекалено много на един вид храна (например много зърнени храни или месо от животни, хранени със зърнени), съществуват предпоставки за развитието на алергии и хранителни непомоносимости, които в развитите страни по различни причини се срещат доста често.

   По втория въпрос за часовете от деня – смята се, че около обяд и след обяд храносмилането е най-силно, затова по това време се препоръчва консумацията на по-калорични храни. Това може да са ядки, сушени плодове, сирене и др., но разбира се комбинирани правилно или приети в правилната последователност. Съответно пък вечер стомахът работи най-бавно и по тази причина не би трябвало да се ядат зеленчукови салати по това време, тъй като целулозата в тях затруднява стомаха и забавя още повече и без това бавното храносмилане. Това създава предпоставки за разлагане и ферментация в стомаха. От тази гледна точка подходящи храни за вечерно време са високопротеиновите, т.е. всички храни със животински произход, както и бобовите. Тяхното храносмилане също трае дълго, но пък не се развалят толкова бързо в стомаха като зеленчуците.
   Поздрави,
   Маргарита

 7. Живка Колева Карагиозова

  Здравеите интересува ме с каква храна да започна деня на закуска след колко време мога да приема друга храна примерно зеленчуци или картофи

  • Маргарита

   Здравей Живка,
   най-добре е първото нещо, което приемаш за деня да е чаша с вода или леко топла вода със сокът на половин лимон. Това подпомага изхвърлянето на токсините, насъбрали се от нощната дейност на организма. След това се продължава с лека храна по избор, например чай, сок, смути или пък плодове. Аз винаги ям плодове за закуска или пия зелени смутита, състоящи се от плодове и зеленолистни зеленчуци, защото сутрин е единственото време от деня, когато плодовете могат да се усвоят пълноценно (виж и тази статия). Малко след това могат да се ядат и други храни, например овесени ядки или каквото искаш. Най-важното е, след по-тежка от плодовете храна, повече да не приемаш за деня още плодове или плодови сокове.
   Между другото и при плодовете си има последователност на приемането им, затова избягвай плодовите салати:
   1. цитрусови плодове и воднисти плодове (портокали, ананас, грейпфрут, диня, пъпеш)
   2. кисели плодове (зелени ябълки, горски плодове)
   3. полусладки и сладки плодове (червени ябълки, банани, манго, грозде, круши, праскови)

   Плодовете са тема, на която смятам в скоро време да посветя една цяла статия. Следвай ме като ме абонираш по и-мейл или във Фейсбук, за да получиш известие, когато статията е публикувана.

   Поздрави,
   Маргарита

 8. Pingback: Бадемово масло против бръчки – Desi's blog

 9. Pingback: Това помага при псориазис! | Блог за здраве Далия

 10. Здравейте,не ми стана ясно за разделното хранене мед с какво може да се съчетава и мюсли,което е със стафиди със какво може да се съчетава?

  • Маргарита

   Здравей Ева,
   медът е само подсладител, а не основен хранителен продукт, така че с какво ще го комбинираш няма значение. Стафидите пък са плод, но изсушен, което означава, че съдържат значително по-голямо количество захар и въглехидрати от пресния плод и по-малко вода, което ги прави по-трудно храносмилаеми. От тази гледна точка комбинацията с мюсли е добра. Същото важи и за сушени плодове с ядки. Пресни ли са плодовете, е най-добре да се ядат по отделно и на гладен стомах.

 11. Благодаря ти за статията, беше ми много полезна, защото тъкмо започнах 90-дневната диета! Пожелайте ми успех :)))

  • Маргарита

   Здравей Богомила,
   радвам се, че статията ти е била полезна. И все пак отново напомням, че разделното хранене не е нито диета, нито режим на хранене – виж отговорите ми и на другите коментари. Разделното хранене е нещо, което може да се практикува по всяко време и има за цел по-лесното усвояване на хранителните вещества. Успех!

 12. Много полезна статия. Попаднах на нея чрез ФБ. Мисля, че много хора биха се зарадвали да я прочетат.

  • Маргарита

   Благодаря ти, Ваня! Написах тази статия, за да направя тази ценна информация достъпна за много хора. Затова ще се радвам ако и ти я споделиш с твоите приятели. 🙂
   Поздрави,
   Маргарита

 13. Валентина Коларова

  Защо в децките градини всеки ден за десерт има плод

  • Маргарита

   И аз това се питам! И не само в детските градини, ами и училища, ресторанти и изобщо навсякъде, където се сервира храна, плодовете задължително се предлагат за десерт. Д-р Бас е доказал, че децата интуитивно започват храненето с плодове, стига разбира се да ги оставим сами да избират.
   Аз също дълго време мислех, че плодовете могат да се ядат за десерт (или по-точно изобщо не съм се замисляла къде точно им е мястото и как да ги комбинирам). Също така открих, че и другите в моето обкръжение също не знаят за тази малка, но съществена подробност. Затова и написах тази статия.
   Много хора, които се хранят с нездравословни храни, изпитват след това угризения или чувство на вина, които се опитват да компенсират изяждайки някоя ябълка или портокал за десерт. Което разбира се прави положението само още по-лошо, но кой да ни каже?!
   Така че споделяйте тази статия в социалните мрежи и разказвайте на всички, които познавате, какво сте прочели, за да може възможно най-много хора да започнат да се хранят по-осъзнато! 🙂

 14. Pingback: Американският лекар д-р Стенли Бас: Излекувах болестите си не с лекарства, а с хранене, никога не смесвайте ядки и плодове, ще експлодирате

 15. Деница

  Нищо не пишеше за сладки изделия?За колко време се разграждат и т.н

  • Маргарита

   Здравей Деница,
   сладките изделия са кобинирани храни, състоящи се от много съставки. Тази статия разглежда предимно времето за храносмилане на храните в основен вид. Ако искаш да научиш повече за най-добрите начини на комбиниране на храните, ти препоръчвам моята статия за разделното хранене: http://bit.ly/разделнохранене

   Най-общо мога да ти кажа, че сладкишите се разграждат за около час, а може и повече. Това зависи и от количеството.

   Поздрави,
   Маргарита

 16. Добре де, а в каква последователност ще се смели смесена храна-например салата с риба тон, мусака и т.н. образувайки един пласт. Стомаха разделя ли си я или просто се чуди от къде да започне и от там идва натоварването му.

  • Маргарита

   Здравей Дидо,
   точно така става когато храната бъде смесена безразборно – стомахът се претоварва, защото за обработката на различните видове храни са необходими различни по вид ензими. С други думи вижда се в чудо. 😉
   Препоръчвам ти тази моя статия за разделното хранене, където разглеждам подобен пример като твоя: http://bit.ly/разделнохранене
   Все пак комбинирането на доста от храните е възможно без особени проблеми, стига те да се храносмилат по един и същ начин. Накратко изводът от теорията за реда на приемане на храните е, че суровите плодове и зеленчуци е най-добре да се смесват само със себеподобни. Разделното хранене пък отрича комбинирането на въглехидрати с белтъчини. Тези две неща са най-важни и в крайна сметка не са чак толкова трудни за спазване.

   Поздрави,
   Маргарита 🙂

 17. Супер! Знаех си,че това е правилният начин! А през цялото време се опитват да ме натикат в тяхната измислена рамка! Помислете за децата си,когато ги принуждавате да ядат това,което вие кажете! След това вече е късно,изграждайки им лоши навици от ранна детска възраст!!!!! И това е „отмъщението на възрастните“!

  • Маргарита

   Така е, не е лесно да променим хранителните навици, които сме придобили като малки, но не и невъзможно. Здраве и успех!

   Поздрави,
   Маргарита

 18. Благодаря много полезно

 19. Веселина Добрева

  Как и кога трябва да консумираме авокадо? С какви продукти може да се комбинира едно или 1/2 авокадо?

  • Маргарита

   Здравей Веселина,
   в таблицата на разделното хранене ще намериш авокадото при неутралните храни, които могат да се комбинират без ограничения в количеството с различни белтъчни или въглехидратни храни, както и други неутрални храни. http://bit.ly/разделнохранене
   Авокадото съдържа голямо количество мазнини, около 15%, поради което е препоръчително да не се прекалява с него. Подходящо е за придаване на плътност на различни смутита, като 1/4 авокадо е достатъчно за поне 500 мл смути. Също така любима моя рецепта с авокадо е здравословната нутела, при която смесвам пюрирано авокадо с малко какао и течен подсладител, като например кленов сироп или мед. Авокадо използвам и като заместител на зехтин и олио в салати – половин авокадо (нарязано на кубчета) е необходимо за една доста голяма салата.
   Като цяло може да се каже, че си подхожда с почти всеки тип храни, дори и сготвени. Не бих го комбинирала с месо или сирене, но пък лъжица кисело мляко или заквасена сметана са добра добавка, например за направата на гуакамоле.

   Поздрави,
   Маргарита

 20. Стефан

  Абсолютно съм съгласен с всичко написано, нещото което може да се каже грешка при мен е смесването на банани фурми и семена в огромен шейк/обаче пък става много вкусно и поне всичко е сурово/

  Бъдете здрави и щастливи!

  • Маргарита

   Здравей Стефан,
   много се радвам, че ти е харесала статията.
   Чудесна идея за бананов шейк, която между другото не е никак лошо комбинирана. 😉 Бананът заради високото си съдържание на нишесте не е от лесно усвояемите плодове, същото важи и за фурмите, които в изсушено състояние съдържат предимно захари. А семената предполагам ги слагаш в минимални количества, така че и те не са голям проблем. Продължавай все така със здравословното хранене!

   Поздрави,
   Маргарита

 21. Миглена

  Здравейте,бих искала да попитам може ли да се консумира ленено семе в някаква комбинация,защото досега си го смесвах с лъжица кисело мляко,но ако реша стриктно да се придържам към горните правила,не знам как мога да го консумирам.Благодаря за интересната статия!

  • Маргарита

   Здравей Миглена,
   лененото семе, предполагам, само го консумираш като добавка към някое ядене. В такъв случай не е проблем да бъде смесено с нещо. То съдържа много мазнини, което го прави по-трудно смилаемо, но в малките количества, в които се приема обикновено, не е проблем. Нямам точна информация за времето, което е необходимо за храносмилането на киселото мляко, но както пише и в статията по-горе, на свежото сирене му трябват около 90 минути, а на семената 2 часа. Аз лично понякога добавям семена (ленено, конопено) дори към зелените си смутита.

   П.П. Радвам се, че ти е харесала статията! 🙂

   Поздрави,
   Маргарита

 22. Изключително полезна статия! Систематизира основните правила, които да спазваме!

  • Маргарита

   Благодаря Ви, Светлана, и се надявам тази статия да бъде видяна и прочетена от още много хора!

   Поздрави,
   Маргарита

 23. Pingback: Бадемово масло против бръчки | Блог за здраве Далия

 24. Pingback: Таблица на разделното хранене | Блог за здраве Далия

 25. Pingback: Защо да изкисваме ядките? | Блог за здраве Далия

 26. Pingback: Алуминати | Блог за здраве Далия

 27. Pingback: Веган сладолед от манго с джинджифил и топинг от горски плодове | Блог за здраве Далия

 28. Pingback: Ах, тази папая! | Блог за здраве Далия

Твоето мнение е от значение. Коментирай тук!