Да на постенето и здравословното хранене, не на лекарствата

Американският лекар д-р Стенли Бас започва да изследва връзката между последователността на приема на храната и храносмилането още през 50-те години на миналия век. Неговите теории за запазване и възстановяване на здравето чрез правилно хранене са изпробвани и доказани върху редица пациенти, включително и върху него самия. С постене и приемане на храните в правилна последователност, д-р Стенли Бас се е излекувал от болестите си, а не чрез лекарства.

Дупка в стомаха

По време на Американската гражданска война един войник бил ранен в стомаха. Това определено се е случвало доста често, но този войник станал популярен, защото лекарите наблюдавали нещо много интересно по време на лечението му. В резултат на раната, той имал голям и видим отвор в стомаха си. През тази дупка лекарите могли да наблюдават как приеманата от него храна не се смесва в стомаха му. Тя оставала точно в последователността, в която била приета, като образувала пластове. И точно така, пласт по пласт, бивала храносмилана.

Различните ястия не се смесват

Години след това немският психолог Паул Грюцнер провежда същия експеримент, давайки на мишки три различни порции храна: първата с черен цвят, втората с бял и третата с червен. Малко след приема на храната били изследвани стомасите на животните, при което се установило, че трите различни храни са подредени в стомаха точно в реда, в който са били приети, без да са смесени.

Децата ядат правилно

Д-р Бас е провел изследвания със самия себе си. След като ял различни храни в една определена последователност, установил, че най-бързо се храносмилат плодовете, след това смесената салата, после сиренето и най-накрая месото.

Интересен факт е, че децата, оставени сами да изберат какво да ядат, обикновено следват истинктите си, започвайки с най-лесно усвояемите продукти. От тях ядат до насита, след което преминават на малко по-трудно смилаема храна. От нея също ядат толкова, колкото апетит имат и я оставят. Чак накрая се насочват към протеиновите храни, които се задържат най-дълго в храносмилателния канал.

Здравословно храносмилане благодарение на правилната последователност

Нашата храна може да бъде храносмляна добре само когато е приета в правилната последователност. Редът на прием зависи от това, колко време е нужно за храносмилането на един продукт. По тази логика първо се ядат храните, които се усвояват най-бързо, докато трудно смилаемите идват най-накрая.

Пъпеш за десерт? Никога!

Ако ядете например едно парче пъпеш за десерт, това ще доведе до екстремни храносмилателни проблеми – не само при храносмилането на пъпеша, но и на пилешкото с пържени картофи, което сте изяли преди това.

В нормални условия (на празен стомах) пъпешът би бил храносмлян най-късно след половин час. Тъй като обаче в нашия случай той е бил изяден след едно доста тежко ястие, следва да остане най-отгоре в храносмилателия канал и трябва да изчака храносмилането на пилешкото с картофи.

Но пъпешът няма да стои търпеливо и да чака реда си. Той, както и всички плодове, изядени в грешната последователност, започва да изгнива. Образуват се газове и алкохол. Тъй като за някои храни са необходими 4-5 часа за пълното им храносмилане (особено при комбинации между протеинови и нишестени продукти), през това време се увеличават газовете, появяват се киселини и тежки храносмилателни смущения.

Как да ядем в правилната последователност

В своята книга „Ideal Health through Sequential Eating“ д-р Стенли Бас описва в коя последователност се храносмила най-добре едно ядене.

Всяка група от храни (плодове, зърнени, месо, сирене, яйца, зеленчуци и т.н.) се нуждае от точно определени храносмилателни ензими. Само когато отделните храни се приемат в правилната последователност, могат да бъдат отделени точно необходимите им ензими, за да бъдат храносмелени те оптимално.

Ако например искате да консумирате месо, ориз, салата, сирене и плодове на едно хранене, тогава правилната последователност би изглеждала по следния начин:

 1. За предястие се ядат плодове
 2. Следва салата
 3. Основното ядене започва с ориз
 4. Последван от сирене
 5. И чак тогава може да бъде изядено месото

Всеки хранителен продукт образува свой собствен пласт в стомаха – и то в последователността, в която е бил приет. При гореспоменатото ядене плодът ще напусне първи стомаха – след около 30 мин. След това неговото място ще бъде заето от втория пласт, този на салатата, която ще се задържи в стомаха още 30-40 мин. Следва третия слой на ориза, след него идва сиренето и накрая месото.

Край на умората след хранене

Всеки пласт се храносмила отделно, без да се смеси с останалите. Ако е била приета правилно, храната бива храносмилана бързо и без проблеми. Не се образуват газове и не се появява умора. Точно обратното, човек се чувства бодър и пълен с енергия.

Ако същото онова ядене беше прието смесено – малко от тук, малко от там, храносмилането му щеше да отнеме много часове, придружено от чувство на тежест, газове, киселини и какво ли още не. И всичко това само заради грешната последователност!

Хора с бавно храносмилане изобщо не би трябвало да консумират много и различни храни на едно хранене. По-добре е да се яде по малко и на често.

Основно правило на точната последователност

Основното правило на последователността на ядене гласи: Колкото по-голямо е съдържанието на вода на една храна, толкова по-напред трябва да стои тя в храносмилателната редица. Колкото по-ниско е съдържанието на вода, толкова по-късно се приема тази храна.

Водосъдържащи храни се храносмилат лесно и бързо отстъпват място на тези с високо съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини.

Непоносими храни изведнъж стават поносими

Ако досега сте страдали от стомашни проблеми след консумацията на ядки, авокадо или плодове, вероятно сте мислели, че те не са добри за вас, защото не ги понасяте.

В действителност просто сте ги консумирали в грешната последователност или в неправилна комбинация с други храни. Ако ядете ядки заедно с плодове, тогава богатите на мазнини ядки пречат на храносмилането на плода. Приети в подходящата последователност, тези два продукта изведнъж стават чудесно поносими и се смилат отлично.

Да вземем за пример прочутата комбинация от шунка с пъпеш, която често се сервира като деликатесно предястие. Пъпешът сам по себе си би бил прекрасен, но мазнинита на шунката пречи на храносмилането му, което води до редица проблеми.

Сокове

Случвало ли ви се е да изпиете една чаша плодов сок за десерт? Във стомаха ви вече има салата и картофи със зеленчуци, запечени със сирене. Върху всичко това идва и сокът, който иначе би напуснал стомаха за броени минути, а сега трябва да чака реда си с часове. Неговият гняв заради забавянето също се изразява по вече познатите начини.

Чести грешки при хранене

Според д-р Бас често се допускат следните грешки при хранене, предизвикващи неразположение, отпадналост и храносмилателни проблеми:

 • Пиенето на течности по време на хранене
 • Плодове (свежи или сушени) за десерт
 • Смесването на сладки и/или сушени плодове с ядки и семена и евентуално с някакъв подсладител (мед, кленов сироп), както е при повечето мюслита
 • Смесването на сладки и/или сушени плодове с киселиносъдържащи плодове
 • Яденето на сладки и/или сушени плодове заедно с или след висококонцентрирани протеини

Правила за идеалната последователност (според д-р Бас)

 • Напитките се приемат 30-60 мин преди хранене. Препоръчително е изпиването на две чаши с вода.
 • Плодовете се приемат винаги на празен стомах, никога заедно с други храни и никога за десерт. При яденето на плодове има допълнителни особености, на които трябва да се обърне внимание:
  – Пъпешите се ядат преди всички останали плодове.
  – След това следват киселиносъдържащи плодове като цитрусови, ананас, къпини, френско грозде, нар, кисели ябълки и т.н.
  – Последни се приемат сладките плодове (круши, сладки ябълки, райска ябълка, банани).
 • След като сте яли плодове, трябва да изчакате 15 минути, преди да ядете нещо друго.
 • Зеленчуците се ядат преди храни съдържащи нишесте. Т.е. салати и зеленчукови ястия да стоят на масата винаги преди основното ядене, а не заедно с него.
 • Храни, съдържащи нишесте винаги се ядат преди такива с преобладаваща концентрация на протеини. Въглехидратни гарнитури като картофи, ориз, макарони и др. се приемат ПРЕДИ месото, рибата и яйцата.
 • И не на последно място трябва да се има в предвид времето, за което се храносмила дадена храна. Това, което се храносмила най-лесно, се яде първо, а това, което изисква повече време – последно.

Ето така изглежда храносмилателната стълбица на основните хранителни групи според д-р Бас, започвайки от долу на горе.

Комбиниране на храните

Време на храносмилане на някои храни

 • Диня и зеленчукови сокове: 15-20 минути
 • Смесени салати от зеленолистни растения: 20-30 минути
 • Пъпеш, портокал и грейпфрут: 30 минути
 • Други свежи плодове: 40 минути
 • Зелена салата: 30-40 минути
 • Повечето задушени или сварени зеленчуци: 40-50 минути
 • Зеленчyци със съдържание на нишесте: 60 минути
 • Житни, бобови растения и леща: 90 минути
 • Семена: 2 часа
 • Ядки: 2½ – 3 часа
 • Обезмаслено прясно мляко или нискомаслено свежо сирене: 90 минути
 • Бяло пълномаслено сирене: 2 часа
 • Твърдо сирене (пармезан): 4-5 часа
 • Белтъци: 30 минути
 • Цяло яйце: 45 минути
 • Лека риба: 30 минути
 • Мазна риба: 45-60 минути
 • Пиле без кожа: 1½ – 2 часа
 • Пуешко без кожа: 2 – 2½ часа
 • Телешко или агнешко: 3-4 часа
 • Свинско: 4½ – 5 часа

Тези стойности се приемат като ориентировъчни. Времето може да варира според количеството приета храна.

Съветите на д-р Бас за правилно хранене

 • Дъвчете добре. Недобре сдъвканата храна не само изисква по-големи усилия, за да бъде храносмляна, но и стомахът не успява да я усвои напълно. От друга страна организмът изразходва повече енергия, което е причина за умора и отпадналост.
 • Малки количества. Колкото по-малко е количеството приета храна, толкова по-малко време е необходимо за храносмилането ѝ.
 • Моно вместо мулти. Колкото по-малко храни се смесват на едно ядене, толкова по-леко преминава храносмилането, а и рискът от преяждане отпада.
 • Концентрация. По време на ядене не трябва да се гледа телевизия или чете вестник. Яденето заслужава пълното ни внимание. Трябва да се съсредоточим върху вкуса на храната ни и достатъчното дъвчене. За доброто храносмилане е важно не само тялото, а и духа да разбере, че в момента се яде. И в този случай няма риск от преяждане, защото човек добре усеща, кога се е наситил и може съзнателно да се откаже от оставащата храна.
 • Естествени храни. Избягвайте храни, съдържащи изкуствени аромати и подобрители на вкуса, защото те пречат на тялото да усети кога е вече сито.

Приемането на храните в един определен ред в ежедневието може да се окаже трудно, особено когато храната ни е направена от различни съставки (например сладкиш). Таблицата на разделното хранене ще ви помогне по-лесно да определите кои хранителни продукти се комбинират най-добре помежду си, за да бъде улеснено храносмилането им максимално. В случай на колебаене, редът на приемане на храните според д-р Стенли Бас е за предпочитане, т.е. от по-леки към по-тежки храни.

Вижте още за д-р Бас

По материали от www.drbass.com

Във връзка съз зачестялото непозволено разпространение на тази статия от страна на други медии: напомням ви, че и тук важат законите за авторското право и не се разрешава дословното копиране и разпространението на моите материали без съгласието ми и без посочване на източника, както е споменато най-долу на сайта.

 

Избрани продукти за добро храносмилане от Магазин за здраве Далия:

maslo_cheren_kimion_caps           za_hranosmilatelnata_sistema        Пробиотик комплекс Doctor Nature    Сириус-Д

 

Купете тези и други продукти с 5% отстъпка от Магазин за здраве Далия като въведете в количката код БЛОГ.

31 коментара

 1. Tsvetelina

  В статията не се обръща внимание на десерта като цяло, затова искам да питам може ли след храна да си хапнем какъвто и да е сладък десерт, например шоколад?

  • Маргарита

   Здравей Цветелина,
   обикновено десертите са комбинация от различни по вид храни, които често не би трябвало да се комбинират помежду си, нито пък да се ядат след основното ядене. Такива са например сладкишите, направени с мляко или плодове. Те като цяло не са за препоръчване. Шоколадът в чист вид се състои от мазнина, захар и какао – тези съставки могат да се комбинират, а също и да се ядат след други храни.
   Поздрави,
   Маргарита

 2. Жени Миткова

  Здравейте ! Благодаря за твърде полезната статия ! Попаднах случайно на нея, в търсене на най-добър режим за моето внуче , / на 2 годинки /. Ако позволите, преди да си задам въпросите, които ме вълнуват, ще споделя нещо от своя четиридесет и пет годишен опит в храненето . Аз съм на 65 години . Докато навърших 20 се хранех безразборно и безобразно ,като повечето българи по това време : – плодове за десерт, прекалено много тестени храни за закуска , кисело мляко със захар и пр. Темата „здравословно хранене “ никак или почти никак не бе популярна .Доброто на онези времена бе, че храната бе чиста , сравнително . Като изключим заленчуците и плодовете , наблъскани с пестициди . През студентските си години имах проблеми с гастрит , понякога доста остър .Но точно тогава си купих , съвсем случайно , книгата на Венцислав Евтимов – „Хатха йога за всички “ ! Безценна ! С удивление узнах , че да се храним е отговорност , а не задоволяване на щенията ни . Започнах да се занимавам с хатха йога, прилагах гладуване с чиста вода за лечение , / на простудни заболявания предимно / и започнах да пия сутрин, на гладно , топла вода – приблизително по 2 чаши ., понякога с щипка сода , но повечето време с малко лимонов сок , редувани с периоди на ябълков оцет – 1 супена лъжица ..Водата трябва да е толкова топла, че след приемането й да се изпотите . Но в никакъв случай – гореща ! Изчаквах да минат 2 часа и после се хранех с плодове . Това ,което искам да отбележа е, че от 0 часа среднощ , до 12 часа на обяд, клетките в организма ни минават на режим “ чистене “ – изхвърлят вредните и ненужни продукти на обмяната . Ако приемем друга храна, освен плодове , / ЧАЯТ е ХРАНА ! / , този процес спира ! Чистенето се подпомага от чиста вода , не от чайове и сокове ! / Нали никой не мие и чисти с тях 🙂 / . Усвоих и друго , много важно правило :- никога не смесвах в едно хранене плодове и зеленчуци . Прочетох, че и двата вида храна се усвояват в тънките черва, отделят се много газове и те взаимно си пречат . Резултатът – през тези 45 години, никога не съм имала киселини, болки в стомаха или подуване . В момента живея в страна, в която хората се хранят с бързи храни и се наливат с газирани напитки, вместо вода . Отделно, храната е пълна, освен с пестициди и с ГМО . След като внучето ми престана да суче и го захранихме, постарах се да му прилагам същия режим , какъвто аз следвах – сутрин първо водичка, после плодове и чак към обяд – нещо за закуска , доста често , премесено с тахън . Обядва салата , / задължително /, , сготвена храна, /предимно от зеленчуци, много рядко с месо / и … таратор ! / Киселото мляко си го заквасваме сами 🙂 И ето моят въпрос : – той обожава таратора ! Чела съм , че се препоръчва за малки деца- вие на какво мнение сте ? Внучето ми е почти вегетарианец , / аз съм такава / , но няма никакви проблеми със здравето, теглото и ръста ! 🙂 И още един въпрос : – какво ви е мнението за това, че различните видове храни се усвояват в точно определени часове на деня – например ядките – в 15 часа ? Благодаря Ви и се извинявам за дългата публикация , но просто имах желание да споделя своя немалък опит .

  • Маргарита

   Здравейте Жени и Ви благодаря за съдържателния коментар, който със сигурност ще е полезен и на други читатели. Вашият режим на хранене е изключително примерен и е хубаво, че споменавате, че до 12 ч. на обяд организмът все още е в процес на регенерация и детоксикация. Действително идеята за гладен пост до обяд става все по-популярна в последно време, макар че аз лично на този етап не го спазвам. Храненето е нещо много индивидуално и е най-добре всеки сам да установи за себе си, кое е най-подходящо за него.

   Относно внучето, както казва и д-р Стенли Бас, когото цитирам в статията, децата ядат интуитивно и мисля, че в повечето случай може да се разчита на тяхната интуиция. Не знам защо точно тараторът трябва да е добър за малки деца, но като цяло функцията на млякото е да подпомага растежа. Затова смятам, че млечните храни са много добри за децата, стига да ги ядат с удоволствие. Хубаво е, че си квасите млякото сами и се надявам, че за целта използвате екологично (био) прясно мляко, защото действително в днешно време по-голямата част от храната в магазините няма качествата на храната от едно време. Също така е важно разнообразното хранене, което да включва различни по вид храни, защото набляга ли се прекалено много на един вид храна (например много зърнени храни или месо от животни, хранени със зърнени), съществуват предпоставки за развитието на алергии и хранителни непомоносимости, които в развитите страни по различни причини се срещат доста често.

   По втория въпрос за часовете от деня – смята се, че около обяд и след обяд храносмилането е най-силно, затова по това време се препоръчва консумацията на по-калорични храни. Това може да са ядки, сушени плодове, сирене и др., но разбира се комбинирани правилно или приети в правилната последователност. Съответно пък вечер стомахът работи най-бавно и по тази причина не би трябвало да се ядат зеленчукови салати по това време, тъй като целулозата в тях затруднява стомаха и забавя още повече и без това бавното храносмилане. Това създава предпоставки за разлагане и ферментация в стомаха. От тази гледна точка подходящи храни за вечерно време са високопротеиновите, т.е. всички храни със животински произход, както и бобовите. Тяхното храносмилане също трае дълго, но пък не се развалят толкова бързо в стомаха като зеленчуците.
   Поздрави,
   Маргарита

 3. Живка Колева Карагиозова

  Здравеите интересува ме с каква храна да започна деня на закуска след колко време мога да приема друга храна примерно зеленчуци или картофи

  • Маргарита

   Здравей Живка,
   най-добре е първото нещо, което приемаш за деня да е чаша с вода или леко топла вода със сокът на половин лимон. Това подпомага изхвърлянето на токсините, насъбрали се от нощната дейност на организма. След това се продължава с лека храна по избор, например чай, сок, смути или пък плодове. Аз винаги ям плодове за закуска или пия зелени смутита, състоящи се от плодове и зеленолистни зеленчуци, защото сутрин е единственото време от деня, когато плодовете могат да се усвоят пълноценно (виж и тази статия). Малко след това могат да се ядат и други храни, например овесени ядки или каквото искаш. Най-важното е, след по-тежка от плодовете храна, повече да не приемаш за деня още плодове или плодови сокове.
   Между другото и при плодовете си има последователност на приемането им, затова избягвай плодовите салати:
   1. цитрусови плодове и воднисти плодове (портокали, ананас, грейпфрут, диня, пъпеш)
   2. кисели плодове (зелени ябълки, горски плодове)
   3. полусладки и сладки плодове (червени ябълки, банани, манго, грозде, круши, праскови)

   Плодовете са тема, на която смятам в скоро време да посветя една цяла статия. Следвай ме като ме абонираш по и-мейл или във Фейсбук, за да получиш известие, когато статията е публикувана.

   Поздрави,
   Маргарита

 4. Pingback: Бадемово масло против бръчки – Desi's blog

 5. Pingback: Това помага при псориазис! | Блог за здраве Далия

 6. Здравейте,не ми стана ясно за разделното хранене мед с какво може да се съчетава и мюсли,което е със стафиди със какво може да се съчетава?

  • Маргарита

   Здравей Ева,
   медът е само подсладител, а не основен хранителен продукт, така че с какво ще го комбинираш няма значение. Стафидите пък са плод, но изсушен, което означава, че съдържат значително по-голямо количество захар и въглехидрати от пресния плод и по-малко вода, което ги прави по-трудно храносмилаеми. От тази гледна точка комбинацията с мюсли е добра. Същото важи и за сушени плодове с ядки. Пресни ли са плодовете, е най-добре да се ядат по отделно и на гладен стомах.

 7. Благодаря ти за статията, беше ми много полезна, защото тъкмо започнах 90-дневната диета! Пожелайте ми успех :)))

  • Маргарита

   Здравей Богомила,
   радвам се, че статията ти е била полезна. И все пак отново напомням, че разделното хранене не е нито диета, нито режим на хранене – виж отговорите ми и на другите коментари. Разделното хранене е нещо, което може да се практикува по всяко време и има за цел по-лесното усвояване на хранителните вещества. Успех!

 8. Много полезна статия. Попаднах на нея чрез ФБ. Мисля, че много хора биха се зарадвали да я прочетат.

  • Маргарита

   Благодаря ти, Ваня! Написах тази статия, за да направя тази ценна информация достъпна за много хора. Затова ще се радвам ако и ти я споделиш с твоите приятели. 🙂
   Поздрави,
   Маргарита

 9. Валентина Коларова

  Защо в децките градини всеки ден за десерт има плод

  • Маргарита

   И аз това се питам! И не само в детските градини, ами и училища, ресторанти и изобщо навсякъде, където се сервира храна, плодовете задължително се предлагат за десерт. Д-р Бас е доказал, че децата интуитивно започват храненето с плодове, стига разбира се да ги оставим сами да избират.
   Аз също дълго време мислех, че плодовете могат да се ядат за десерт (или по-точно изобщо не съм се замисляла къде точно им е мястото и как да ги комбинирам). Също така открих, че и другите в моето обкръжение също не знаят за тази малка, но съществена подробност. Затова и написах тази статия.
   Много хора, които се хранят с нездравословни храни, изпитват след това угризения или чувство на вина, които се опитват да компенсират изяждайки някоя ябълка или портокал за десерт. Което разбира се прави положението само още по-лошо, но кой да ни каже?!
   Така че споделяйте тази статия в социалните мрежи и разказвайте на всички, които познавате, какво сте прочели, за да може възможно най-много хора да започнат да се хранят по-осъзнато! 🙂

 10. Pingback: Американският лекар д-р Стенли Бас: Излекувах болестите си не с лекарства, а с хранене, никога не смесвайте ядки и плодове, ще експлодирате

 11. Деница

  Нищо не пишеше за сладки изделия?За колко време се разграждат и т.н

  • Маргарита

   Здравей Деница,
   сладките изделия са кобинирани храни, състоящи се от много съставки. Тази статия разглежда предимно времето за храносмилане на храните в основен вид. Ако искаш да научиш повече за най-добрите начини на комбиниране на храните, ти препоръчвам моята статия за разделното хранене: http://bit.ly/разделнохранене

   Най-общо мога да ти кажа, че сладкишите се разграждат за около час, а може и повече. Това зависи и от количеството.

   Поздрави,
   Маргарита

 12. Добре де, а в каква последователност ще се смели смесена храна-например салата с риба тон, мусака и т.н. образувайки един пласт. Стомаха разделя ли си я или просто се чуди от къде да започне и от там идва натоварването му.

  • Маргарита

   Здравей Дидо,
   точно така става когато храната бъде смесена безразборно – стомахът се претоварва, защото за обработката на различните видове храни са необходими различни по вид ензими. С други думи вижда се в чудо. 😉
   Препоръчвам ти тази моя статия за разделното хранене, където разглеждам подобен пример като твоя: http://bit.ly/разделнохранене
   Все пак комбинирането на доста от храните е възможно без особени проблеми, стига те да се храносмилат по един и същ начин. Накратко изводът от теорията за реда на приемане на храните е, че суровите плодове и зеленчуци е най-добре да се смесват само със себеподобни. Разделното хранене пък отрича комбинирането на въглехидрати с белтъчини. Тези две неща са най-важни и в крайна сметка не са чак толкова трудни за спазване.

   Поздрави,
   Маргарита 🙂

 13. Супер! Знаех си,че това е правилният начин! А през цялото време се опитват да ме натикат в тяхната измислена рамка! Помислете за децата си,когато ги принуждавате да ядат това,което вие кажете! След това вече е късно,изграждайки им лоши навици от ранна детска възраст!!!!! И това е „отмъщението на възрастните“!

  • Маргарита

   Така е, не е лесно да променим хранителните навици, които сме придобили като малки, но не и невъзможно. Здраве и успех!

   Поздрави,
   Маргарита

 14. Благодаря много полезно

 15. Веселина Добрева

  Как и кога трябва да консумираме авокадо? С какви продукти може да се комбинира едно или 1/2 авокадо?

  • Маргарита

   Здравей Веселина,
   в таблицата на разделното хранене ще намериш авокадото при неутралните храни, които могат да се комбинират без ограничения в количеството с различни белтъчни или въглехидратни храни, както и други неутрални храни. http://bit.ly/разделнохранене
   Авокадото съдържа голямо количество мазнини, около 15%, поради което е препоръчително да не се прекалява с него. Подходящо е за придаване на плътност на различни смутита, като 1/4 авокадо е достатъчно за поне 500 мл смути. Също така любима моя рецепта с авокадо е здравословната нутела, при която смесвам пюрирано авокадо с малко какао и течен подсладител, като например кленов сироп или мед. Авокадо използвам и като заместител на зехтин и олио в салати – половин авокадо (нарязано на кубчета) е необходимо за една доста голяма салата.
   Като цяло може да се каже, че си подхожда с почти всеки тип храни, дори и сготвени. Не бих го комбинирала с месо или сирене, но пък лъжица кисело мляко или заквасена сметана са добра добавка, например за направата на гуакамоле.

   Поздрави,
   Маргарита

 16. Стефан

  Абсолютно съм съгласен с всичко написано, нещото което може да се каже грешка при мен е смесването на банани фурми и семена в огромен шейк/обаче пък става много вкусно и поне всичко е сурово/

  Бъдете здрави и щастливи!

  • Маргарита

   Здравей Стефан,
   много се радвам, че ти е харесала статията.
   Чудесна идея за бананов шейк, която между другото не е никак лошо комбинирана. 😉 Бананът заради високото си съдържание на нишесте не е от лесно усвояемите плодове, същото важи и за фурмите, които в изсушено състояние съдържат предимно захари. А семената предполагам ги слагаш в минимални количества, така че и те не са голям проблем. Продължавай все така със здравословното хранене!

   Поздрави,
   Маргарита

 17. Миглена

  Здравейте,бих искала да попитам може ли да се консумира ленено семе в някаква комбинация,защото досега си го смесвах с лъжица кисело мляко,но ако реша стриктно да се придържам към горните правила,не знам как мога да го консумирам.Благодаря за интересната статия!

  • Маргарита

   Здравей Миглена,
   лененото семе, предполагам, само го консумираш като добавка към някое ядене. В такъв случай не е проблем да бъде смесено с нещо. То съдържа много мазнини, което го прави по-трудно смилаемо, но в малките количества, в които се приема обикновено, не е проблем. Нямам точна информация за времето, което е необходимо за храносмилането на киселото мляко, но както пише и в статията по-горе, на свежото сирене му трябват около 90 минути, а на семената 2 часа. Аз лично понякога добавям семена (ленено, конопено) дори към зелените си смутита.

   П.П. Радвам се, че ти е харесала статията! 🙂

   Поздрави,
   Маргарита

 18. Изключително полезна статия! Систематизира основните правила, които да спазваме!

  • Маргарита

   Благодаря Ви, Светлана, и се надявам тази статия да бъде видяна и прочетена от още много хора!

   Поздрави,
   Маргарита

 19. Pingback: Бадемово масло против бръчки | Блог за здраве Далия

 20. Pingback: Таблица на разделното хранене | Блог за здраве Далия

 21. Pingback: Защо да изкисваме ядките? | Блог за здраве Далия

 22. Pingback: Алуминати | Блог за здраве Далия

 23. Pingback: Веган сладолед от манго с джинджифил и топинг от горски плодове | Блог за здраве Далия

 24. Pingback: Ах, тази папая! | Блог за здраве Далия

Твоето мнение е от значение. Коментирай тук!